dimecres, de maig 04, 2005

I parlant de 'níguls'

Admirable B: El nostre mediàtic Admirable C ens ha brindat un nou tema de debat: els núvols. O níguls, com en diuen a les Balears. I parlant de núvols, el 3 de maig passat, un altre meteoròleg de 'la nostre', Francesc Mauri, va presentar un llibre que de ben segur esdevindrà obra de capçalera i de referència per als professionals del sector: Els noms dels niguls a Mallorca (Migjorn i Llevant), escrit per Maria Bonet i Miquel Grimalt i publicat per Documenta Balear.
M'estalviaré de fer-ne una crònica i us envio directament a la que fa el Diari de Balears. Amb tot, m'agradaria destacar la sinceritat del no prou valorat Francesc Mauri: "Jo pensava que amb el calabruix i el cap de fibló anava per tot i ara resulta que hi ha més de 300 denominacions per a fenòmens meteorològics al Migjorn i Llevant de Mallorca". I també la voluntat de recuperar la terminologia tradicional dels fenòmens meteorològics, tot recollint el guant que va deixar un altre dels grans noms de la meteorologia al nostre país, el desaparegut Antoni Castejón.
I això ens recorda, inefectiblement, la frases fetes que, dia rere dia, ens forneix la nostra musa. I perquè no perdis (i no perdeu) de vista la riquesa lèxica de la nostra llengua, ací tens (teniu) un magnífic Vocabulari Meteorològic Català, recopilat per Eduard Fontseré.

1 Comments:

Blogger Admirable said...

Admirable B: Estimada Marta, efectivament, l'Admirable C ha sortit de l'anominat. Et recomano que llegeixis el post de fa una estoneta, fet amb tota urgència... Gràcies per l'assiduïtat.

2:00 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home