dilluns, de novembre 21, 2005

Dylan i els altres homes del temps (crònica nord-americana 2)

Admirable C: Buscar informació sobre els homes i dones del temps a la xarxa et fa topar sovint amb sorpreses que descol·loquen i desconcerten. Com la que us presentem avui, pescada directament dels EUA.

Per començar bé ens hem de situar a l'efervescència del moviment antiguerra als EUA a la dècada de 1960, que va arribar a la màxima culminació amb les protestes contra la intervenció de l'exèrcit nord-americà al Vietnam. En territori EUA, centenars de grups universitaris protestaven contra aquell conflicte amb eines que anaven des del pacifisme extrem fins a la "propaganda armada" de desenes de grups "revolucionaris" alçats en armes contra la política exterior agressiva del govern de Washington. Entre aquests darrers grups d'esquerra i comunistoides que defensaven l'enderrocament del govern nord-americà per la via armada hi havia l'estrambòtic Symbionese Liberation Army, les fortíssimes Panteres Negres i les menys conegudes Panteres Blanques, els Motherfuckers novaiorquesos... i la Weather Underground Organization, més coneguda a l'època per The Weathermen ("els homes del temps").




Amb la doble bandera de la lluita contra l'intervencionisme nord-americà a l'estranger i el racisme institucionalitzat a dins del país, el grup revolucionari dels "homes del temps" va actuar de 1969 a 1975 amb atacs amb bomba, alliberaments de presos i atracaments.

Però, com nosaltres, ara mateix us deveu preguntar: quina relació hi pot haver entre aquest grup d'eixelebrats i els homes i dones del temps radiofònics i televisius? La resposta cal cercar-la directament en una cançó de Bob Dylan, "Subterranean Homesick Blues", on diu: "You don't need a weather man to know which way the wind blows".