dijous, de novembre 10, 2005

Autoreconeixement i mapes del temps

Admirable C: El món de la meteorologia és molt més ampli i dóna moltíssim més joc del que ens pensàvem els dos admirables just en començar a seguir els passos estel·lars de la Mònica, el gener passat. Com a mostra ben clara d'aquesta afirmació, us fem fixar avui en el darrer informe que ha elaborat i publicat l'observatori dels mitjans de comunicació catalans Contrastant. El títol ho diu tot: Premsa i autoreconeixement: la informació meteorològica i els mapes del temps.




Es tracta, segons la gent del col·lectiu, del segon article de la sèrie dedicada a l'autoreconeixement de la premsa catalana. Per autoreconeixement entenen la definició que en dóna el sociolingüista Bernat Joan: "Procés pel qual els habitants d'un territori s'identifiquen com a membres d'una unitat diferenciada de totes les altres". En aquest segon article, Contrastant es proposa d'analitzar "un altre aspecte que proporciona informació sobre l'autoreconeixement d'un diari: la informació meteorològica i, concretament, els mapes del temps". I per això descriuen i analitzen la pàgina destinada a la informació meteorològica de nou diaris: La Vanguardia, El Periódico de Catalunya, Avui i El Punt; Diario Vasco, El Correo, Deia, Gara i Berria.

Després d'un munt de sumes, restes, càlculs estadístics i filigranes numèriques variades, Contrastant conclou que "la premsa catalana, pel que fa als mapes del temps, mostra un autoreconeixement més català que espanyol", tot i que "presenta un grau d'autoreconeixement inferior al de la premsa basca".

Tot l'informe, aquí.