dimecres, de maig 18, 2005

Llamps i trons

Admirable C: La Mònica, en la seva col·laboració mensual a la revista "Nat", va parlar en el número de maig de les tempestes. En una columna ens explicava què podem fer si ens enxampa una tempesta amb descàrrega elèctrica al camp. Ens hi deia, amb l'habitual to didàctic de les seves intervencions orals i escrites, que una mesura extrema per evitar caigudes de llamps al cos és mullar-se el cos sota l'aigua.

Aquest cap de setmana he volgut completar les interessants ensenyances d'ELLA amb la saviesa popular i l'experiència de la gent de muntanya. En una enquesta efectuada a un grapat de pastors, la recomanació més repetida ha estat allunyar-se del peu d'un arbre aïllat: "els arbres grossos llamen els llamps". L'ideal, per un d'ells, és trobar un "tocom o abrigall", o fins i tot colgar-se de palla. I n'hi ha que m'asseguren que les línies d'alta tensió protegeixen dels llamps. El que de cap manera s'ha de fer, segons la saviesa muntanyenca, és córrer enmig d'una tempesta.

Per tancar el tema, unes quantes pàgines informatives amb curiositats sobre els llamps, la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques de Catalunya i les setze regles bàsiques per prevenir-los.

1 Comments:

Anonymous Anònim said...

Admirar els llamps deu ser una de les aficions "orgàsmiques" de la gent que s'estima la meteorologia. Però, com a tot arreu, sempre hi ha qui va més enllà i es converteix en "un boig dels llamps".

Ramon Baylina, "kamaqu" de naixement, i exiliat, per a sort seva, a lo Pallars Subirà, ha convertit la meteorologia en bona part de la seva vida. http://www.meteosort.com n'és un bon exemple. I mentres molts somnien amb un "questa notte capuccino", ell anhela que cada nit caigui el cel a cops de llamps. El dèbil so d'un tro llunyà el fa enfilar a una de les altes i moltes muntanyes que l'envolten. Eps, i va ben preparat... per a testimoni aquestes fotos:

http://forum.meteoclimatic.com/attachments/2005/05/eg_050509_09.jpg
http://forum.meteoclimatic.com/attachments/2005/05/eg_050509_08.jpg

Intentaré cercar-los "l'invent del Professor Franz de Copenhaguen" que té instal.lat dins del tot terreny per a capturar qualsevol llamp que caigui al Pallars.

I no oblidin...
"Quan llampega a la marina, no et fiïs de roba fina".

2:16 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home