dilluns, de desembre 12, 2005

"Boas noiteees... atá mañá!" (crònica gallega)

Admirable C: Sí, no ho neguem: hem fet pont aquests dies. I hem descansat laboralment, sí, però no passionalment. La nostra passió i admiració per la meteorolog(i)a, ens l'hem endut uns quants dies fins a Galícia, el punt geogràfic més passat per aigua del sud d'Europa. I en aquest orinal terrestre, on el sol brilla per l'absència, hem remogut cel i terra per descobrir tots els secrets dels presentadors del temps de les latituds gallegues.

I no ha calgut buscar gaire, és la pura veritat, perquè no hi ha presentadors, sinó EL presentador. Es diu Santiago Peman i és el mític i incombustible home del temps de la televisió gallega (TVG).



Després de moltes enquestes a peu de carrer (i de bars) a gallecs i gallegues, ens continua costant força d'entendre per què l'esmentat Peman es manté intocable des del començament del canal autonòmic gallec al capdavant de l'equip del temps: gairebé no l'entenen quan parla, sempre (sempre!) s'acomiada de la mateixa manera ("Boas noiteees... atá mañá!") i fins i tot va intentar col·locar una filla, l'Elena (Peman, és clar), de dona del temps al costat seu... però no se'n va sortir del tot.




Potser el que té realment és que s'ha fet entranyable, cada dia allà a la petita pantalla. I potser per això es poden explicar graus d'admiració per la seva figura que en alguns punts superen, i ho diem nosaltres!, la nostra admiració per la Mònica. En Peman, sí amigues i amics, té per exemple una cançó dedicada de la folklòrica gallega per excel·lència, Ana Kiro: "A Santiago Peman".




Us oferim un tast de l'arrencada de la cançó, traduïda al "catalanesc":

"Em passo el dia i les hores al cel mirant
i a Santiago Peman sempre escoltant,
perquè demà a la nit hi ha romeria
i el Peman ha dit que demà plouria, demà plouria!
"

Però la cosa no s'atura aquí, no! Sopant una nit en una tasca compostel·lana, la vista se'ns en va anar imantada cap a la samarreta d'un gallec que seia a la taula del costat:




Increïble però cert: "P-Man, o home do tempo"!

Quantes idees en tants pocs dies!

1 Comments:

Anonymous Anònim said...

Freaking for Galiza!

9:41 a. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home