dilluns, de juny 20, 2005

Bojos pel cirerer florit (crònica japonesa)

Admirable C: Dilluns passat ens vam saltar l'habitual mirada a la meteorologia que es practica fora del nostre país per presentar-vos un primerenc esbós gràfic del que pot arribar a ser la primera superheroïna meteorològica de la indústria del còmic. Avui tornem a la normalitat de cada dilluns i, qui sap si per compensar el salt de la setmana passada, hem decidit anar-nos-en fins a l'extrem orient. Concretament visitarem el Japó, un dels rars països capaços d'unir sense esgarrinxades la tradició amb la postmodernitat. I és que en el calendari festiu d'aquest país, hi té un pes importantíssim una festa de marcat caràcter meteorològic: el Hanami, la festa dels cirerers florits.



Cada any, pels volts del primer d'abril, milions de japonesos solen anar a veure l'espectacle de la pluja de pètals de cirerer als parcs de les ciutats i al camp, on fan pícnics i trobades familiars o d'amics sota aquests arbres venerats des de fa segles a l'arxipèlag nipó. No en va, la principal espècie de cirerers del Japó, la Cerasus xuedoesis, es va obtenir artificialment per retardar-ne la caiguda de la flor i poder-ne apreciar millor la bellesa. La florida del "sakura", el cirerer, és esperada cada any amb expectació no sols perquè indica la fi de l'hivern i l'arribada de la calor, sinó també perquè marca el començament dels dos pilars bàsics de la cultura japonesa: el curs escolar i el nou any fiscal de les empreses.

El fenomen és de tal magnitud que fins i tot als butlletins i previsions meteorològics de tots els mitjans de comunicació (televisió, ràdio, premsa, internet...) se segueixen les evolucions del Hanami des que es comença a detecar pel sud, a Kyushu, a la darreria de març, fins que s'estén cap a l'illa septentrional d'Hokkaido, a mitjan maig. Els telenotícies cobreixen amb tot luxe de detalls, durant aquesta època, les previsions d'arribada de l'esperada pluja de pètals, amb entrevistes a experts incloses. Quan es comença a manifestar a l'arxipèlag la florida dels cirerers els espais del temps s'omplen, aleshores, amb gràfics diaris de l'avanç del "sakura zensen", el front dels cirerers florits, en cada prefectura del país.



És ja en plena pluja quan desenes de reporters surten dels estudis per buscar i capturar les millors imatges del Hanami.

5 Comments:

Anonymous Anònim said...

Plujam
Divendres em comentava un bon amic que feia poc havia viscut un "plujam" com Déu mana... imagino que si fa no fa, com el que l'Admirable C descriu a Pluja.

La paraula "plujam" em va sonar extranya. En aquells moments m'agradaria haver tingut la Mònica al costat per a saber si aquest mot (plujam) era correcte o no. Avui, diccionari en mà, puc certificar-ho. No... no ho és. Ara cal trobar "lo bon amic" meu i fer-li saber que té un munt de paraules per a definir un dels fenòmens meteorològics que més m'apassionen: una bona pluja forta i de poca durada...

Tardes en dies com els d'avui, on la calor i la xafogor fan la concentració un xic més difícil, tenen els ingredients necessaris per a produir aquí i allà un xàfec, un ruixat, un aiguat, una bategada d'aigua, una xafegada, un esclafit, un xarrabascat... d'aquells que netegen l'aire, omplen els pulmons d'ozó i els vorals de caragols.

I vosaltres com dieu, per casa vostra, quan plou amb força? Us recomano un tall d'audio de'n Ramon Solsolna al Matí de CatRàdio (podeu saltar fins al minut 5'45").

1:09 a. m.  
Anonymous Anònim said...

I es que aquests japonesos, són uns cracks! Son rarets, si, pero son l'hostia! Terratrèmols, tifons, tsunamis, i ells mirant-se amb adoració com cauen les flors dels cirerers. Són els millors!

1:22 a. m.  
Blogger Admirable said...

Admirable C: Vejam, Mirífic, això de plujam... El que comentes del teu bon amic, o bé és un curiós fenomen de creació lingüística (digne d'aparèixer en la propera actualització del Diccionari del IEC), o bé és un malentès. No pot ser, Mirífic, que aquest amic et parlés de "plujada"? Proper fonèticament, mateixa arrel... i ben present a tots els diccionaris.

11:31 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Coltam Admirable C, que sé molt bé el què em va dir el meu amic X. Aquesta de plujada no la coneixia. Gràcies, tot i que no m'acaba d'agradar... una pluja forta ha de sonar amb contundència: visca els ruixats i els xàfecs!!!

7:29 p. m.  
Blogger Admirable said...

Admirable C: Això acabarà als tribunals, Mirífic...

8:35 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home