dimecres, d’octubre 26, 2005

El nom fa la cosa

Admirable C: En un any que serà recordat per la virulència i el nombre d'huracans, potser que ens fixem una mica en el nom (i els noms!) que rep aquest fenomen, no us sembla? Sobretot ara que els meteoròlegs han hagut de recórrer, segons diuen, a l'alfabet grec per designar els huracans que es produeixin fins que s'acabi la temporada, a la darreria de novembre.



D'entrada, tal com explica la Viquipèdia, els huracans són "ciclons tropicals amb vents sostinguts superiors als 117 km/h". "Al nord de l'oceà Atlàntic (inclòs el Carib) i de l'oceà Pacífic (sempre a l'est de la línia de canvi de data)" aquests ciclons reben el nom d'huracà, un mot probablement d'origen amerindi (de la llengua taïno) que es referia a un déu creador. "Al nord-oest de l'oceà Pacífic (sempre a l'oest de la línia de canvi de data)", els ciclons tropicals reben el nom de tifó, i "a tota l'àrea de l'oceà Índic i del sud del Pacífic", cicló a seques.

Això pel que fa al nom. Ara fixem-nos en els noms que es donen als huracans. Fa segles, els huracans que arrasaven la zona del Carib es batejaven amb el nom del sant patró del dia. No és fins al 1950 quan els meteoròlegs militars comencen a assignar nombres a les tempestes tropicals. També es fa servir, de tant en tant, l'alfabet fonètic militar per assignar-los noms com Alfa, Bravo i Charlie. A partir de 1953, tal com es diu aquí, els ciclons tropicals es comencen a designar amb noms femenins, seguint un ordre alfabètic: la primera tempesta de la temporada rebia sempre un nom començat amb la A. És entre 1978 i 1979 quan s'adopten definitivament noms masculins i femenins, i l'Organització Meteorològica Mundial crea sis llistes de noms comuns a l'anglès, l'espanyol i el francès, que s'usen rotatòriament. L'ordre de noms masculins i femenins, a més, s'alterna cada any. Cadascuna de les sis llistes conté un nom per cada lletra de l'alfabet llatí (les lletres Q, U, X, Y i Z no s'hi inclouen a causa dels pocs noms que comencen amb aquestes lletres). Quan s'acaben els vint-i-tres noms potencials d'un any, com enguany, cal saltar a l'alfabet grec.

Ep! Si us hi heu fixat, a les llistes no surt un nom femení començat amb M: Mònica. La gent de l'Organització Meteorològica Mundial no deu conèixer, probablement, que aquest nom genera huracans d'admiració (encara que no amb vents de 117 km/h, és veritat) a les costes nord-occidentals de la Mediterrània. ;)

2 Comments:

Anonymous Anònim said...

A vosaltres us interessa la Mònica o la meteorologia?

1:12 a. m.  
Blogger Admirable said...

Admirable C: Pot ser totes dues coses alhora?

8:56 a. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home