divendres, de juliol 29, 2005

Agost



Admirables: Sempre hi ha la temptació de voler allargar fins a l'eternitat les vacances, sí, però no és el nostre cas: tenim un gran motiu per tornar(-hi) al setembre. Gràcies i bon estiu.


PS: Per cert, el diari VilaWeb, en una sèrie estiuenca de notícies sobre blocs catalans, ens ha dedicat el 8 d'agost un esment. Hi diuen, agosarats, que som "un dels blocs més sorprenents i estranys de la blogosfera catalana". Tan estranya és la passió per una gran professional com la Mònica? I, ja posats a treure el màxim suc a aquest missatge d'urgència estival, no us perdéssiu l'article d'aquest mes de la Musa a la revista Nat: "Les llàgrimes de Sant Llorenç". No, no parla de cap sant que plori sang, sinó del fenomen astronòmic d'agost, de les Perseides, o el que és el mateix, les restes que deixa el pas del cometa Swift-Tuttle en acostar-se a l'òrbita terrestre. La millor nit per observar les llàgrimes, apunteu-ho a l'agenda, és la del 12 d'agost.

dimecres, de juliol 27, 2005

Però què està passant? (Sense ELLA 13)

Admirable C: Però què està passant? Quan els dos admirables enfilem la recta final abans de vacances (merescudes, molt merescudes!), quan els dos admirables estem en ple compte enrere per tancar els punys i l'ordinador tot l'agost, la Mònica López esdevé mediàtica malgrat que encara es troba en plenes vacances! Sí, en dos dies ELLA ha estat la protagonista de l'interrogatori del 3xl.net i, també, de la contraportada de "La revista de la tele" (del 24 de juliol), l'encartat amb la programació de TVC al dominical de l'Avui.



Gràcies una altra vegada a un lector voluntariós i obert de cor, que ens va posar sobre la pista de la sucosa entrevista, i gràcies a l'ampli desplegament de recursos de què sortosament disposem els admirables, ja tenim a mans el preuat article, on la Mònica se'ns declara urbanita (però urbanita urbanita!), fan de les grans ciutats europees (només les de dues síl·labes?) i amant de mullar-se sota un bon ruixat sense protecció de paraigües. Hi ha un detall que ens ha encuriosit: si fa pocs anys la Mònica declarava a les pàgines de Rock & Clàssic del mateix "Avui" que estava aprenent a tocar la guitarra i el piano, ara diu que el que li va és el dibuix ("de cossos de dones"). Caram, quina vena artística!

(Per cert, també diu que aquest estiu se'n va a Berlín. Els dos admirables i les lectores i lectors habituals d'aquest bloc sabem perfectament que no és així...)

Queda guardat al nostre arxiu nacional d'articles, vídeos, CD i imatges de la nostra Mònica...

Akane López (Sense ELLA 12)

Admirable B: Últimament se'm passen les coses. Vull dir que passen pel davant i jo no les veig. Deu ser cosa d'aquesta beneïda calor que ens dóna l'estimada natura. Tampoc no vaig veure el vídeo del 3xl.net: encara que no ho sembli, ja se m'ha passat l'edat de la franja infantil i juvenil de la televisió. Sort en tenim dels nostres fidels lectors, a qui no podem parar d'agrair l'atenció amb què miren la televisió, els diaris, la ràdio... Vist i analitzat detingudament el vídeo de l'interrogatori, jo em quedo amb la resposta al còmic preferit d'ELLA, que ha fet volar la meva imaginació i la del nostre dissenyador, aliat de projectes gràfics i company d'aventures blocaires: la devoció envers Akane, una de les protagonistes del manga "Ranma".
La Musa del Temps és la nostra heroïna, ja ho sabeu. És la nostra Akane López.

Vídeo de primera (Sense ELLA 11)



Admirable C: L'espera ha estat inesperadament inferior al peatge que els dos admirables ens pensàvem que hauríem de pagar per haver-nos perdut, dilluns al vespre, l'interrogatori del 3xl.net a la nostra llum meteorològica matinal. Un dia després, el "vídeo de primera" amb els gairebé dos minuts d'enquesta personal a la Mònica ja es pot trobar aquí, per a gaudi, meravella i alegria de tothom. En l'incomparable marc del pati del CCCB ravalenc, vestida al més pur estil "estic de vacances i em llevo tard", la presentadora televisiva de referència de l'any és sotmesa a les preguntes dels espectadors de la franja juvenil del 33. Volies ser dona del temps? ("No, astrònoma", respon) T'agrada algun videojoc? ("Em vaig quedar al tetris"... ja en som dos!) Cantes a la dutxa? ("A les quatre i mitja del matí, no hi ha Déu que canti!")... El millor, jo crec, és la resposta a la pregunta Mires el temps a la tele?: fins i tot sense so, se l'entén dir Maaaai.

I dels caretos que gasta, què us n'haig de dir? Les vacances donen molta soltura!

dimarts, de juliol 26, 2005

No me n'he pogut estar! (Sense ELLA 10)




Admirable B: No ho he pogut evitar! El meu esperit de mitòman, adormit aquestes darreres setmanes, ha despertat de sobte en veure el servei que ofereix Google (ho he llegit a VilaWeb, que ha canviat espectacularment de disseny). Dissenys seguint el ja emblemàtic logotip de Google, però adaptat als noms que vulguem. I la ment m'ha començat a donar voltes. Heus ací l'univers Logogle (podeu llegir-ho també en la variant del català occidental).
Admirable C: Que gran! Jo sóc partidari d'imposar-nos, admirable B, d'utilitzar a partir d'ara qualsevol d'aquestes imponderables versions que has creat de Google com a pàgina principal i habitual als favorits per cercar i navegar des dels nostres ordinadors. I deixa't estar de noms raros plens de os i de ges, tu!

Interrogatori (Sense ELLA 9)

Admirable C: Ni en ple estiu es pot estar tranquil. Perquè si abaixes la guàrdia i no estàs pendent del que has d'estar pendent, ho pagues car. Dilluns al vespre, com qui no vol la cosa, en na Tiamat ens ha comentat que ha vist la nostra musa "a l'interrogatori del 3xl.net". L'HA VISTA?! Passada la sorpresa inicial, venia de seguida la gran pregunta: i què és l'interrogatori del 3xl.net? Perquè els dos admirables, la graella matinal de TV3 sí que ens la sabem, però no demaneu res del 33 i coses per l'estil!



Amb un Google ens hem plantat al K3, i d'aquí pots saltar fàcilment al misteriós Interrogatori... i, oh sorpresa!, ben destacadet a la portada hi ha un anunci que demana preguntes a fer a la nostra dona del temps!



Evidentment, l'entrevista jove i fresca a la Mònica (suposem que enllaunada, perquè encara deu tenir vacances, no?) ens ha passat per alt. Ens toca, ara, purgar pecats i estar pendents, uns quants dies, del cercador del 3alacarta per veure si la repesquem... No ens ho mereixem, això, B!

divendres, de juliol 22, 2005

"Mònica", la pel·lícula (Sense ELLA 8)

Admirable C: Ei, vosaltres, que encara som aquí! Tornem a obrir la mà davant del teclat per comentar-vos un fenomen que ens comença a intrigar força als dos admirables.

Us en recordeu, que la setmana passada l'estimat Mirífic ens va mirar de tranquil·litzar comentant-nos que fins i tot TV3 se solidaritzava amb la nostra "pena estiuenca" programant, el divendres 15 a la nit, un film protagonitzat per la Mònica López? Podia ser una casualitat, òbviament... però quan he vist el títol de la tvmovie programada per avui (divendres 22) a la nit a les estrenes de TV3, ja no he sabut què pensar: "Mònica".

La sinopsi de la pel·li ens diu:

Mònica comença a treballar en un dels millors gabinets de comunicació gràcies a Laura, la seva millor amiga. El seu cap aviat s'adona de la seva capacitat professional i la converteix en la seva mà dreta. Un dia, el seu cap comença a assetjar-la sexualment i la vida de la Mònica a l'empresa es converteix en un infern. Mònica vol denunciar el cas, però topa amb la desconfiança del seu marit, la insolidaritat de Laura i la dificultat de demostrar els fets.



Admirable B, o algun elaborador de graelles estiuenques ens està fent un guinyu... o comencem a estar estabornits per la calor i ja sentim cants de sirenes?

dimecres, de juliol 20, 2005

Follia (Sense ELLA 7)

Admirable C: Mentre ELLA disfruta de les vacances a les entranyables terres bretones, als qui encara som immersos en la rutina quotidiana sols ens queda l'opció d'agafar-nos a qualsevol detall que ens recordi la nostra musa per poder anar passant el tràngol.

dimarts, de juliol 19, 2005

Culet culet (Sense ELLA 6)

Admirable C: Ens temíem, els dos admirables, que el fet d'allunyar-nos (catòdicament) de la Mònica durant les vacances ens sotmetria a un estat de moribundesa anímica important i colossal. De moment, sembla que aguantem el tipus... i això que les onades d'airet saharià d'aquests dies no hi ajuden gaire, que diguem!

Però si aguantem l'embat és perquè vosaltres, oh lectors!, ens doneu alenades d'aire fresc (altrament dit dades) per mantenir viu aquest bloc. Just abans de tancar la setmana passada el bo d'en Sucarrats ens va obrir una nova via d'investigació al voltant de la complexa i interessant personalitat d'ELLA: segons "fonts internes de TV3", diu en Sucarrats, la nostra Mònica també és una enamorada declarada del petit i irreverent infantó Shin Chan.



Aquí deixem la dada... però segur que passada la canícula reprendrem les investigacions i aprofundirem aquesta transcendental qüestió.

dilluns, de juliol 18, 2005

És aquí! (Sense ELLA 5)

Admirable C:





dijous, de juliol 14, 2005

On és? (Sense ELLA 4)



Admirable C: Sí, ja ens hi hem començat a resignar. No la tenim a la tele, ja no és (temporalment) entre nosaltres, il·luminant-nos la vida cada matí i enlluernant-nos amb els seus coneixements!

Però aleshores és quan salta la pregunta, quan ens assalta el dubte: i on és? Sí, sí, on és ara mateix la Mònica? Ja té vacances, però on les passa?! Ah!, la pregunta del milió de dòlars! Perquè... és de mar o de muntanya? És de grans viatges, a terres llunyanes i de grans contrastos meteorològics, o bé és de les que prefereix descansar i fer bronzo sense marxar gaire lluny de casa? Com ho veieu, tot això? On la feu, admirable B i admirats lectors que encara no heu apagat l'ordinador fins al setembre?

El que és segur, paraula de C, és que per la Seu d'Urgell s'hi deixa caure alguns dies. El poble tira, i més a l'estiu!

PS: important informació als comentaris...

dimecres, de juliol 13, 2005

Sort del "Nat" (Sense ELLA 3)

Admirable C: En la línia d'intentar no morir d'enyor per la desaparició (estiuenca) de la nostra musa, avui el que us proposem no implica engegar la tele ni mantenir obert l'ordinador. No senyor! Us proposem de sortir al carrer, que us toqui l'aire, i encaminar-vos fins al primer quiosc per adquirir, és clar que sí, el número de juliol de la revista ja de capçalera de tot admirable, "Nat".

La Mònica ens explica al seu article mensual "un dels fenòmens més violents i espectaculars de l'atmosfera". Sí, parla dels tornados... dels quals ELLA és una bona metàfora. O no?



"La calor desperta els tornados", Mònica dixit.




Admirable B: Aquests dies, ja ho sabeu, és com si estiguéssim una mica de dol. No tenir-la al davant, no poder copsar les múltiples mirades, l'espurneig dels ulls, els gestos delicats i minuciosament estudiats de la nostra dona del temps ens ha deixat en un estat d'abaltiment, d'esqueixament interior, de paràlisi de sentiments. Una mena de melangia envaeix, més enllà del nostre cor, la nostra ànima.



Diuen que hi ha imatges que valen més que mil paraules (Guaita, una altra frase per apuntar!). Deixo, doncs, que aquest paisatge parli per mi. Una posta de sol, un cel que és a punt de descarregar una tempesta... un cor que demana, per una volta en la vida, que s'acabin les vacances.

dimarts, de juliol 12, 2005

Rodamots (Sense ELLA 2)

Admirable C: És en aquest moments d'abatiment i feblesa quan més ens cal el suport incondicional i l'ajuda mútua de tots vosaltres. Per això agraïm enormement les paraules sentides del visitant Mirífic, sempre tan precís i agut en els seus comentaris... com el que ens va deixar ahir i que reproduïm per alleujar penes i patiments amb tots vosaltres:

No sou els únics que la trobeu a faltar. Estic segur que la gent de Rodamots també sent tan irreparable manca meteo-psicològica. Sota l'excusa de publicar cada dia, durant tota aquesta setmana, un mot relacionat amb l'aigua (argumentant la sequera... o sigui la "nostra sequera") estan fent un repàs de paraules i paraulones que els humits llavis d'ELLA han deixat escapar en algun moment o altre d'aquests mesos passats.

Qui no recorda, ara que la tenim tan llunyana, el dia que la Mònica va predir que aquella tarda plouria i faria les delícies de la canalla ja que podrien xipollejar en tots els bassals.


Així també estem una mica entretinguts i entretingudes, no?

dilluns, de juliol 11, 2005

Ens ha deixat! (Sense ELLA 1)

Admirable C: Els pitjors auguris s'han complert, B! Ja tenim a sobre un llarguíssim estiu sense el fidel acompanyament de la Mònica, cada dia a les mateixes hores, prop nostre... Aquesta setmana se'ns farà pesada, difícil, insuportable, ja ho sé, però crec que hem de fer un esforç tots plegats per superar la marxa de la musa cap a no sabem ben bé on.

Feu-nos cas: si veieu que defalliu aquests primers dies crítics perquè noteu que us manca l'alenada d'oxigen catòdic que representava l'aparició de la gran "Cumulonimbus" a la petita pantalla, no dubteu a aplicar-vos una teràpia de xoc que els dos admirables ja hem practicat aquest cap de setmana: recuperar una de les nombroses prediccions en vídeo de la Mònica que es poden trobar al servei 3alacarta. Et dóna forces i energia per passar una bona estona i, sobretot, per foragitar temporalment la pregona buidor que en aquests tristos moments ens rosega.




Admirable B: Després d'uns dies de silenci (motivats, podeu estar-ne segurs, pel xoc de perdre la nostra musa), avui necessito escriure unes ratlles per airejar les meves penes. Aquest curs acadèmic/televisiu hem tingut més dies alegres que no pas tristos, és cert. Però avui estic (estem tristos). Ella, el sol que il·lumina els nostres dies, l'estrella que omple les nostres nits, no hi és. A partir d'ara, s'obre un període d'incertesa. Esperàvem veure-la fent el temps al 3/24, però només hi hem trobat l'ombra de Tomàs Molina (molt professional, això sí, però en absolut comparable al tarannà seu-urgellenc). I ara: on anirà de vacances? què farà? tornarà amb energies renovades (o qui sap si amb un espai propi a TV3)? Massa dubtes per a un dilluns!

divendres, de juliol 08, 2005

És l'hora dels adéus?

Admirable C: El divendres, 8 de juliol, s'acaba la temporada d'"Els matins a TV3". I, com ja us podeu imaginar, de retop també desapareixen les inigualables aparicions de la física que ha revolucionat les prediccions meteorològiques del nostre país. Avui, després de la una del migdia, sols ens quedarà esperar a dilluns per mirar de descobrir si realment la Mònica López ens ha fugit dels platós de televisió i ja és lluny de l'asfalt barceloní fins al setembre... o bé si TVC li farà rematar el mes de juliol, en la franja matinal, des de les ones del 3/24.

Si es compleix la primera hipòtesi (la més plausible per ELLA: es mereix unes llargues vacances ja!), els dos admirables estarem ben contents durant la setmana vinent de fer teràpia conjunta amb tots vosaltres, admirats lectors i lectores, per poder anar-nos desenganxant de l'addició a la Mònica a través d'unes quantes propostes pseudosubstitutives.

Per cert, l'admirable B fa dies que no escriu ni una ratlla perquè no porta gens bé això de la separació estiuenca de la musa. No aixeca cap, el pobre nano. Però cal fer el cor fort, xic: què et penses, que l'allunyament no em rosega per dins, a mi?


Merescudes vacances, Mònica!

"Tú eres el amanecer..."

Admirable C: En l'últim programa d'"Els matins...", ELLA ens ha parlat en el seu apartat divulgatiu dels divendres de la incidència dels rajos solars sobre el planeta segons les estacions. A més de descobrir-nos una interessantíssima web sobre l'UVI previst al Principat, actualitzada diàriament, una alegríssima i "sueltíssima" Mònica ha viscut (i nosaltres amb ella!) un moment de glòria amb el mestre de cerimònies del programa: el bo d'en Cuní s'ha arrancat a cantar a la musa celeste dels telespectadors catalans la tonada següent...


"Tú eres el amanecer,
yo ya soy el ocaso
"

dijous, de juliol 07, 2005

Concurs fotogràfic espacial

Admirable C: Com que la Mònica, aquesta setmana, se'ns va llevar astrònoma amb la sonda Deep Impact, volem contribuir a la seva passió per l'espai amb un concurs que ens proposa la Nasa. Es tracta d'escollir quina de les quinze imatges fetes per la sonda Cassini-Huygens des de fa un any al planeta Saturn i les seves llunes és la més espectacular i bonica als ulls dels internautes.



La missió Cassini-Huygens és un esforç conjunt de la Nasa, l'Agència Espacial Europea (ESA) i el programa espacial d'Itàlia per estudiar el planeta Saturn i la trentena de llunes que se'n coneixen.

dimecres, de juliol 06, 2005

Angoixa estiuenca

Admirable C: No hi ha qui pugui aturar l'agònic compte enrere. Divendres es tanca la temporada d'"Els matins a TV3". Significa, això, que la nostra Mònica ens desapareixerà de la petita pantalla almenys fins al setembre?! Ens costa molt d'imaginar la sequera televisiva (això sí que seria una sequera!) que representaria la manca de les seves addictives previsions meteorològiques. Potser la Mònica ens acompanyarà fins al final de juliol a la franja horària del 3/24? Sigui com sigui, tot això són hipòtesis i elucubracions de dues ànimes admirables en pena, davant la perspectiva de la incertitud absoluta pel post-divendres.

Necessitem sortir de dubtes i treure'ns aquesta pesant llosa de sobre! Marc Pérez, perruqueria i maquillatge, càmeres d'"Els matins", Helena i Josep, Espartac, volem saber!

Preparem-nos, admirable B, que aquest estiu serà més llarg que un dia sense Mònica!

dimarts, de juliol 05, 2005

Predicció flotant (crònica britànica 2)



Admirable C: En Fred Talbot, per als qui no estiguin avesats al particular "star system" mediàtic britànic, és una de les cares més conegudes de la televisió privada anglesa Granada Television. El 1985 va començar a participar-hi amb reportatges diaris per al programa “Granada reports" i, posteriorment, ha voltat mig món amb la càmera per mostrar als teleespectadors des de la fredor de l'Antàrtida fins a la jungla de Borneo.

En Fred Talbot, i aquí és on ens interessa més la seva figura, també va encarregar-se diàriament, de 1988 a 2001, de donar la previsió meteorològica al programa matinal de Granada “This Morning”. I, com que la seva intrèpida i aventurera personalitat li impedia de fer un espai del temps seguint els cànons establerts, va considerar que per explicar la meteorologia no calia tancar-se en un plató amb pantalles croma al darrere: era molt millor col·locar-se dalt d'un mapa flotant al mig d'un estany.



En els dos milers de mítiques prediccions que va fer per a "This Morning", en Fred es passejava amb una regadora per les illes de Gran Bretanya i Irlanda, a escala, comentant el temps del dia. I si a Liverpool, on feia la predicció en directe, aquell matí plovia, doncs s'enduia un paraigües per no mullar-se. I mullar-se, justament, era el que molts turistes i espectadors esperaven que fes en Fred cada vegada que saltava d'una illa a una altra...



A desgrat del públic assistent o televisiu, mai no va caure a l'estany. Potser per la traça a no relliscar i, és clar, a la posada en escena, Talbot va rebre el premi al millor home del temps de 1998 al Festival Internacional de la Meteorologia de París.

Aquell mateix any en fred va rebre la visita sorpresa, i en ple directe, d'un dels streakers més famosos del món, Mark Roberts.

dilluns, de juliol 04, 2005

Deep Impact

Admirable C: La Mònica s'ha llevat avui amb el peu astrònom. I no n'hi havia per menys, ja que a la matinada el món de l'astronomia s'encarava a un nou desafiament històric: l'encastament d'una sonda espacial, la Deep Impact, contra el cometa Tempel 1. En les successives intervencions matineres la Mònica, amb el permís explícit del bo d'en Cuní, ha explicat amb una alegria desbordada i encomanadissa els detalls de l'operació espacial de la Nasa, que ha comparat didàcticament com l'impacte d'un mosquit contra un Boeing 747.



El que potser no sap la Mònica és que el "deep impact", l'impacte profund, és el que ens ha tornat a produir la seva visió als acalorats admirables! Quin doll de bellesa! Quin cap de setmana més reparador que deu haver tingut! La fada de la meteorologia catalana se'ns ha presentat amb tota la seva esplendor estiuenca, ben colrada i amb un elegant "vestit de jornada intensiva"... d'aquells que a primera hora de la tarda et permeten sortir de la feina i anar corrents a la platja sense passar per casa.

divendres, de juliol 01, 2005

Portes obertes

Admirable C: Tot i que les temperatures i la sequera ja fa dies que són el pa de cada dia a casa nostra, de fet no és fins avui que entrem en un dels dos mesos estiuencs per excel·lència de l'any, el juliol. Amb l'arribada del mes dedicat a l'emperador Juli Cèsar, en què una part considerable de la població catalana comença a fer vacances ("Els matins a TV3" també?!), TVC ha decidit obrir les instal·lacions de Sant Joan Despí als ciutadans amb sis jornades de portes obertes: "Com cada any, TV3 obre les portes de les instal·lacions a Sant Joan Despí perquè els ciutadans puguin conèixer com és per dins i com funciona la televisió. Les jornades s'han programat pels dies 2, 3, 9, 10 16 i 17 de juliol". És a dir, que aquest cap de setmana ja podem descobrir el plató on cada dia, de dilluns a divendres, la incomensurable "senyoreta López" desenvolupa amb tant d'encant la seva valuosa tasca professional.



Per poder assistir a una d'aquestes jornades s'ha de trucar al 012 per concertar el dia i l'hora de la visita. Els qui no hi pugueu anar cap dia, ja sigui per problemes d'agenda o per la previsible allau d'admiradors de la Mònica que col·lapsaran des de demà els estudis televisius, sempre us quedarà l'opció de fer una visita virtual (Flash necessari!) per la santa seu de la televisió catalana... o esperar que algun gentil lector d'aquest bloc ens escrigui quatre ratlles i pengi un grapat de fotos del santuari particular de la nostra Moreneta. Oi?!

Important: amb motiu de l'atac contra el transport públic londinenc del 7 de juliol, les jornades de portes obertes dels estudis de TVC del 9 i 10 de juliol s'han suspès.

El radar no enganya

Admirable C: Avui he escoltat, amb la mateixa atenció de sempre, la predicció del temps d'ELLA a un quart de deu. M'ha parlat de la tempesta que havia descarregat una mica abans al Garraf, tal com es veia en les imatges del radar de Vallirana, i m'ha anunciat que s'acostava, més debilitada, cap al Baix Llobregat i el Barcelonès.



A les nou i vint he sortit al carrer i una lleu pluja m'ha refrescat i m'ha omplert els pulmons i el nas d'olors intenses!

Si encara em pregunto com ens ho fèiem, els internautes, sense Google, suposo que els meteoròlegs del país de vegades també es deuen preguntar com s'ho feien, ells, sense la xarxa de radars...